Heb je zoals vele mensen last van de buxusmot? De rupsen van de buxusmot vreten de buxussen op korte tijd volledig kaal. Als je geen stappen onderneemt, gaan de buxusplanten kapot.
Wil je jouw buxussen redden van de ondergang? Gebruik dan onze feromoonval buxusmot. Meer weten hoe een feromoonval werkt?
Buxusmotval
Ons pakket bevat:
- vier feromooncapsules, voldoende voor een volledig seizoen
- een doorzichtige vangbeker
- een groen trechter
- een groen deksel
- een groen touwtje
- een feromoonhoudertje + dop
Nadat je de feromoonval (ook funnelval genoemd) gemonteerd hebt, bevestig je één feromooncapsule in de feromoonhouder die je vervolgens vastklikt in het deksel van de val. De andere feromooncapsules bewaar je in de diepvriezer.
De buxusmotten kan je droog weg vangen. Je moet dus geen water in de vangbeker doen. Tussen twee vluchten, als je een poos niets vangt, kan je de vangbeker ledigen.
Feromonen buxusmot
Het feromoon is doordrenkt met de geur die de vrouwtjes uitscheiden om de mannetjes te lokken. Het feromoon is dus soortspecifiek. Je gaat met dit feromoon enkel buxusmot vangen.
De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vliegen naar de geur en vallen via de trechter in de opvangbeker. Eén feromooncapsule werkt 6 weken. Daarna moet de feromooncapsule vervangen worden door een nieuwe capsule.
Wat doet de feromoonval buxusmot?
Een feromoonval is een hulpmiddel om de populatie buxusmot te monitoren en te beheersen. Hoe meer mannetjes worden weggevangen, hoe minder vrouwtjes kunnen bevrucht worden. Minder bevruchting leidt tot minder ei-afleg en dus minder schadelijke rupsen.
De eerste jaren zijn echte vangjaren, zeker als er veel buxusmotten bij jou en in je omgeving actief zijn. Met de jaren ga je de populatie van buxusmotten afremmen waardoor er veel minder schade optreedt en je veel minder moet spuiten.
Dankzij de feromoonval ga je precies weten wanneer de vlucht van de buxusmot bij jou start. Als je ‘aaltjes tegen buxusmot’ wilt spuiten, moet je dit doen op de jonge, net uit de eitjes gekomen rupsen. Dankzij de feromoonval weet je dus precies wanneer je moet spuiten.
Wanneer de feromoonval uithangen?
De feromoonval moet uitgehangen worden vooraleer de vlucht van de buxusmot start en tot het einde van de vlucht.
De buxusmot heeft twee generaties per jaar.
- 1ste generatie buxusmot/vlinder vliegt vanaf begin juni tot juli.
- 2de generatie buxusmot/vlinder vliegt van half-eind augustus tot half oktober.
Gezien de vlucht kan variëren naargelang de warmte van het moment, adviseren we de val vanaf half mei tot half oktober op te hangen. Als je de eerste weken niets vangt, ben je zeker dat jouw val hing voor de vlucht begonnen was en je de eerste mannetjes zult wegvangen.
Kan ik later dan eind mei nog een feromoonval hangen?
Zeker en vast! De piek in de vlucht van de buxusmot situeert zich in juni en september. Het is dus zeker interessant om deze periode nog een feromoonval te hangen. Volgend jaar hang je best vanaf half mei de val op.
Hoeveel vallen moet ik hangen?
Hang ter monitoring 1 val per 200 m² of per 100 lopende meter haag.
Wil je zoveel mogelijk motten wegvangen, hang 1 val per 20 m2 of per 10 lopende meter.
Heb je op verschillende locaties buxusplanten staan? Dan doe je er goed aan om meerdere mottenvallen te hangen.
Waar de feromoonval buxusmot hangen?
Hang de val in de buurt van het perceel dat je wilt beschermen. Fixeer de val zodat deze niet kan gaan waaien bij felle windstoten. Het gemakkelijkst is om de feromoonval aan een tak van een sierplant of boom te hangen in de buurt van de buxusplanten. De ideale vanghoogte is trouwens 1.70 m.
De val niet onder een dichte bladerdek hangen; op die manier kan de feromoongeur zich niet goed verspreiden.
Funnelval of deltaval?
We adviseren je om een funnelval te gebruiken in de strijd tegen de buxusmot.
Voordelen van de funnelval:
- De lijmbodem van een deltaval kan op één nacht vol zitten bij een hoge populatie motten. De vangbeker van de funnelval kan je heel de vluchtperiode laten hangen.
- De funnelval vangt beter buxusmot dan de deltaval.
- In de deltaval heb je lijmbodems nodig, in een funnelval niet. Om die reden is het ecologischer om de funnelval te gebruiken.
- De funnelval heeft een langere levensduur dan de deltaval. Ze is dus duurzamer.
- Een funnelval heeft veel minder bijvangst dan een deltaval.
Feromooncapsules bewaren
Feromooncapsules behouden hun geur optimaal als je ze in de diepvriezer bewaard. Doe ze in een afgesloten potje tot je ze gebruikt. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.
Feromonen apart kopen
Feromooncapsules kan je ten alle tijde apart op onze webshop aankopen.
Vragen?
Bij ons vind je professionele informatie op consumentenmaat. Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!