9,4 / 10 op 6000+ reviews: Lees recensies van onze klanten

Verzorging Cactus

Cactussen horen bij de meest voorkomende kamerplanten in huis, ze hebben niet veel nodig en zijn gelukkig met een klein beetje water. Opgelet, sommige kunnen wel prikken.

... Lees meer
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Cactus

Cactussen zijn een van de meest bekende plantensoorten ter wereld. Dat is ook niet zo gek, want er zijn honderden soorten bekend die verspreid over een groot deel van de wereld groeien. Oorspronkelijk komen de cactussen uit Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

Dit betekent overigens niet dat alle cactussen zijn terug te vinden op hete, droge plaatsen. Er zijn ook soorten die op grote hoogte in koudere gebieden groeien. Een gemene deler van alle soorten is dat het niet moeilijk is om de cactus te verzorgen. Cactussen hebben weinig water nodig en zijn ook niet kieskeurig als het gaat om de lichtintensiteit. Toch zijn er een aantal aandachtspunten bij de verzorging van de cactus. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Cactus water geven

Het is geen groot geheim dat cactussen lang zonder water kunnen, maar hoe lang moet er nu tussen de gietbeurten zitten? Hoe vaak een cactus exact water nodig heeft, verschilt per plant, leefomgeving en seizoen. Houd als vuistregel aan dat je pas water geeft als de potgrond helemaal is opgedroogd. Je kunt beter te weinig water geven dan te veel. Wanneer je de cactus te veel water geeft, ontstaat er een laagje water onderin in de pot, waardoor de wortels gaan rotten en de plant langzaam sterft. Sproeien is niet nodig bij de cactus.

Cactussen

Standplaats cactus

De locatie van de plant in de woonkamer heeft vaak een grote invloed op het functioneren van de plant. Hieronder zie je waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een standplaats voor de cactus.

  • Plaats de cactus op een plek waar deze minimaal vijf uur direct zonlicht per dag krijgt
  • Zet cactussen ‘s zomers niet de hele dag in de zon (bolvormige cactussen vormen een uitzondering hierop)
  • Minimale omgevingstemperatuur is 15 ℃ overdag en 1 ℃ ‘s nachts
  • Verpot jongere cactussen alleen wanneer de pot te klein wordt
  • Gebruik werkhandschoenen bij het verpotten
  • Verpot de cactus bij voorkeur in de lente
  • Gebruik bij de verpotting een pot die minimaal 20% groter is
Weet je niet of je cactus verpot moet worden? Je kunt een van de volgende signalen aanhouden als een teken dat verpotting nodig is: wortels die boven de aarde uitgroeien, een cactus die niet meer groeit, een cactus die uit verhouding met de pot is gegroeid en snel uitdrogende potgrond.

Vega N6 plantaardige voeding

Cactus voeden

Omdat cactussen langzaam groeien, verbruiken ze ook weinig voedingsstoffen. In de winter en herfst heeft de cactus geen voeding nodig en voeden kan in deze periode zelfs schadelijk zijn voor de plant. In de lente en de zomer kun je de cactus eens per vier gietbeurten speciale plantenvoeding geven. Kijk op de verpakking voor de aanbevolen hoeveelheid en geef nooit meer dan dit. Een overdosering plantenvoeding is zeer schadelijk voor planten.

Plagen cactus

Cactussen hebben over het algemeen niet snel last van ongedierte of ziektes, maar toch kan het gebeuren dat de plant te maken krijgt met schadelijke beestjes of een plantenziekte. Gelukkig zijn enkele plagen met biologische bestrijdingsmiddelen preventief te bestrijden. Zo helpt Soni-mite kweekzakjes tegen spint om een uitbraak van spint op cactussen te voorkomen. Trips is preventief een halt toe te roepen met kweekzakjes tegen trips. Een preventief bestrijdingsmiddel die zowel spint als trips preventief aanpakt is Chrysop. Deze larven gaan na uitkomst direct naar de schadelijke beestjes om ze op te eten.

Spint bestrijden op cactus

Als spint zich al op de cactus heeft gevestigd kun je zijn natuurlijke vijanden inzetten om de plant snel weer spintvrij te maken. De roofmijten Forni-mite en Phyto-mite gaan actief achter de plaag aan en eten zowel de eitjes als de volwassen exemplaren van de spint.

Trips bestrijden op cactus

Op een soortgelijke wijze als bij de spint is de trips te bestrijden; de natuurlijke vijanden Cucumeris en Orius maken korte metten met de beestjes. De roofwants Orius eet elke dag een groot aantal volwassen tripsen terwijl de roofmijt Cucumeris de eitjes en larven van de trips eten.

Wolluis, rouwvliegjes en schimmels op de cactus

Het kan voorkomen dat een cactus last krijgt van wolluizen. Wanneer dit het geval is, kun je vertrouwen op Chrysop; een hongerige larve die naast wolluis ook bladluis, spint en trips eet. Als je rouwvliegjes detecteert bij je cactus is het slim om Stenema aaltjes en gele vangplaten aan te schaffen. De aaltjes bestrijden de larven van de rouwvliegen die in de potgrond zitten en de vangplaten zorgen dat de volwassen exemplaren worden gevangen. Schimmel op de cactus kun je voorkomen en bestrijden met behulp van de bladmeststof Oenosan.

Cactus in pot

Bladluis en schildluis op de cactus

Wanneer je veel kleine zwarte beestjes op de cactus ziet lopen heeft de plant waarschijnlijk last van bladluis. In dat geval is het zaak om snel te handelen en biologische bestrijders op de plant los te laten. Gelukkig zijn bladluizen goed aan te pakken met Chrysop, larven van de gaasvlieg (Chrysopa), volwassen lieveheersbeestjes en larven van lieveheersbeestjes (Adalia) Het is verstandig om ook een oogje in het zeil te houden voor de eventuele aanwezigheid van schildluis. Deze beestjes injecteren een toxische stof in de plantcellen, waardoor de cactus schade kan oplopen.

Hulp bij identificatie plaag op de cactus

Merk je dat er beestjes op je cactus zitten, maar weet je niet exact om welke plaag het gaat? Stuur ons dan een e-mail met in de bijlage een foto van de cactus en de beestjes, dan kijken wij met je mee. We sturen je zo snel mogelijk een reactie met de naam van de plaag en enkele biologische bestrijdingsmiddelen om de plaag effectief mee te bestrijden.