9,4 / 10 op 6000+ reviews: Lees recensies van onze klanten

Klimaatdoek | per lopende meter

5/5.0 (4 reviews)
De klimaatdoek bied bescherming tegen vogels, vlinders, motten en knaagdieren. Het creëert een microklimaat waardoor gewassen sneller groeien en beschermt zijn tegen kou en hagel in het voorjaar. Het is verkrijgbaar per twee lopende meters en heeft een standaard breedte van 4 meter.
minus plus
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Een klimaatdoek is een must-have in elke moestuin. Ook in de Biogroei tuin wordt deze veelvuldig gebruikt. Lees hier onder de voordelen van een klimaatdoek, praktische richtlijnen en tips.

Voordelen

  • Bied bescherming tegen vogels, vlinders, motten en knaagdieren.
  • Creëert een microklimaat waardoor gewassen sneller groeien.
  • Creëert een microklimaat waardoor warme teelten zoals paprika ook buiten kunnen geteeld worden.
  • Beschermt gewassen tegen kou en hagel in het voorjaar en tegen zonnebrand tijdens hittegolven.
  • De grond onder de klimaatdoek droogt minder snel op waardoor je minder moet gieten.

Hoeveel doek koop ik?

Deze doek wordt op maat gesneden van de rol per lopende meter. De breedte van de klimaatdoek is 4 m. Leg je het product bv. 6x in je winkelwagentje (19.2 euro), dan ontvang je 6mx4m klimaatdoek.

  • 2x Klimaatdoek = 2mx4m = 6.40 euro
  • 4x Klimaatdoek = 4mx4m = 12.80 euro
  • 6x Klimaatdoek = 6mx4m = 19.20 euro
  • 8x Klimaatdoek = 8mx4m = 25.60 euro
  • 10x Klimaatdoek = 10mx4m = 32 euro

Technische informatie

  • Los over het gewas te leggen en aan de zijkant vastleggen of vast pinnen.
  • Gewicht: 38 g/m2
  • UV-gestabiliseerd HDPE, bandjesweefsel
  • Lange levensduur bij juist gebruik
  • Verkrijgbaar per lopende meter, steeds 4m breedte.

Los over het gewas leggen

Gezien het lichtgewicht van de klimaatdoek, kan je deze gemakkelijk los over het gewas leggen. Het is belangrijk dat je er rekening met houdt, dat de groenten onder de klimaatdoek gaan groeien in hoogte. Je moet de klimaatdoek voldoende speling geven zodat de groenten het doek kunnen omhoog duwen indien nodig. De klimaatdoek los over het gewas leggen, doe ik vooral als ik de doek maar kort wens te gebruiken of als hij vaak van het perceel moet worden verwijderd. Ik maak de doek dan enkel aan de zijkanten vast als het hard waait.

Voorbeeld los

In het voorjaar leg ik dit over mijn aardbeienperceel waardoor de vogels niet aan de aardbeien kunnen. Als het voorjaar erg regenachtig is, doe ik de klimaatdoek ’s nachts wel van de aardbeienplanten omdat het anders te vochtig blijft onder de doek, wat botrytis (grijsgrauwe schimmel) in de hand werkt. Ook voor te oogsten moet de klimaatdoek elke dag verwijderd worden.

Sneller kiemen en bescherming tegen duiven

Na het zaaien van de erwten leg ik over het zaaibed ook klimaatdoek. Dit zorgt ervoor dat de erwten sneller kiemen en dat de jonge scheuten van de erwten niet afgegeten worden door de duiven. De doek wordt aan de zijkanten vast gezet zodat het niet kan weg waaien. Ik neem voldoende klimaatdoek zodat de erwten bij het groeien de doek kunnen omhoog duwen.
Tip: als het veel geregend heeft, wordt de klimaatdoek naar beneden gedrukt door de regen en kan het voorkomen dat de groeiende erwten in de doek gaan groeien. Daarom is het belangrijk af en toe de klimaatdoek eens los te schudden zodat de groei van de erwten ongestoord kan verder gaan. Eenmaal de erwten 10 cm hoogte bereikt hebben, spannen we langs de rij een ijzeren net waartegen de erwten kunnen klimmen. De klimaatdoek mag dan verwijderd worden. De duiven blijven dan meestal van de jonge planten af.

Over een tunnel spannen

De klimaatdoek kan ook over een tunnel gespannen worden. Dit doe ik vooral voor groenten die lange tijd in de moestuin moeten staan.

Voorbeeld klimaatdoek over tunnel

Alle koolsoorten bescherm ik onder de klimaatdoek om te voorkomen dat ik rupsen in de kolen krijg. Vooral broccoli en bloemkool zijn gevoelig aan rupsen en teel ik om die reden altijd onder klimaatdoek. Als je palmkool wilt kweken, kan je deze ook maar beter onder klimaatdoek plaatsen, anders is het een maat voor niets. Zorg ervoor dat er voldoende teeltwisseling is waardoor de tunnel pas om de 4 jaren op dezelfde plaats komt te staan. Anders komen poppen van rupsen uit de grond op de plaats waar de tunnel staat en zitten ze dus gevangen binnen in de tunnel van klimaatdoek. Daarmee is dan het effect verloren.

Zelf een tunnel bouwen

Ik maak eerst twee grachten waarin ik de kolen plant zodat ik ze gemakkelijk kan water geven. Over de grachten zet ik bogen van electriciteitsbuizen, telkens op een afstand van 80 cm. Over de electriciteitsbuizen span ik dan de klimaatdoek die ik aan de zijkanten vastleg met stenen of ijzeren staven. Je kan ook met de spade slippen in de grond maken, het gaas erin duwen en de slippen terug dicht duwen. Het nadeel van deze laatste methode is dat de doek lange tijd in de vochtige grond zit en dat de doek niet kan verwijderd worden om te oogsten of te wieden. Tenslotte span ik over de klimaatdoek terug electriciteitsbuizen. Om te wieden en te oogsten kan je op deze manier één lange kant van de tunnel losmaken en de doek gemakkelijk naar boven schuiven. Goed vastmaken aan de zijkanten is essentieel omdat anders de doek los waait waardoor er toch schade kan veroorzaakt worden door vlinders en vogels. Vanzelfsprekend moet de tunnel ook aan de voorkant en achterkant afgesloten worden. Hiervoor moet je in totaal 3 m doek extra voorzien (1.5 m aan elke kant). Met een gaas van 4 m breedte kan je een tunnel bouwen met een bewerkbare grondoppervlakte van ongeveer 1.5 - 2 m breed.

Geschreven door Es Mannaerts

Reviews
star star star star star
Numquam dolor ut qui in ipsa ut quas.
Distinctio culpa expedita iste nesciunt rem. Ut occaecati possimus omnis sunt a nobis. Sequi ut vel molestiae. Quasi voluptatem ut non repellendus explicabo.
star star star star star
Fugit exercitationem aliquid voluptatem doloribus quos.
Officia eius voluptatibus asperiores nemo libero non praesentium. Qui deserunt voluptatibus nam. Doloremque officia voluptatibus earum eos aut doloremque pariatur ipsa.
star star star star star
In iste occaecati voluptatem dolorum ab dolores reiciendis vel.
Aut est ut perferendis consequatur aliquam. Esse voluptate vero facilis adipisci reiciendis recusandae ad. Sit dolore officiis voluptatum alias ratione.
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op