Spint
Spint is een plaag die vroeger enkel binnen voorkwam in bijvoorbeeld orangeries, kassen en binnenshuis bij kamerplanten. Door de opwarming van ons klimaat komt spint de laatste jaren ook buiten steeds meer voor. Hoe warmer en droger het is, hoe sneller spintmijten zich ontwikkelen en hoe groter de schade wordt. De spintmijten bevinden zich meestal aan de onderkant van bladeren waar ze plantensappen opzuigen. Als je spint uit de hand laat lopen, dan sterven de planten na verloop van tijd af.
Wat is spint?
Spint of spintmijten, zijn kleine, ovaalachtige beestjes met 8 poten. De grootte en de kleur van de spint kan per soort variëren. Je hebt bijvoorbeeld bamboemijt, cyclamenmijt en anthuriummijt.
Als we spreken van spint doelen we op de meest voorkomende spintmijt, namelijk de kasspint of bonenspintmijt ('tetranychus urticae'). Deze spintmijt komt voor op groenten, kamerplanten, tropische planten en inheemse sierplanten, hagen of struiken.
Kasspint is een beige roofmijt en is 0.5 mm groot. Deze roofmijt is vooral herkenbaar aan de donkere vlekken aan de zijkant. Het gaat over twee zwarte stippen aan de zijkant van het lijf, vandaar dat in de volksmond de kasspint ook ‘de spint met twee stippen’ wordt genoemd. Het gaat dus niet om zwarte spint, maar om een beige spintmijt met donkerbruine vlekken.
Een geoefend oog kan deze spintmijten met het blote oog waarnemen. De meeste mensen kijken er echter overheen. Als er veel spint op een blad zit, zie je dit met het blote oog als kleine stipjes bij elkaar. Meestal herken je de aanwezigheid van spint door de puntsgewijze geelverkleuring van de bladeren of de vorming van fijn spinrag tussen de bladeren. In dit laatste geval is de aantasting al ver gevorderd.
Kasspint kan gemakkelijk binnen in een koude kas of buiten overwinteren bij zachte winters. Als de temperaturen lagen liggen dan 12°C en de dagen korter worden, dan gaan de vrouwelijke spintmijten in overwinteringsmodus. Ze worden dan rood van kleur, zoeken een schuilplaats om te overwinteren en zijn in dit stadium niet meer vatbaar voor bestrijdingsmiddelen.
Waar komt spint vandaan?
Er zijn verschillende manieren om spint te krijgen. Hier de belangrijkste oorzaken op een rijtje:
- Je koopt besmette planten en haalt op die manier spint binnen. Controleer dus goed wat je in huis haalt. In een beginstadium is spint weliswaar moeilijk op te merken.
- Spint kun je ook binnenbrengen via je kleding of gereedschap. Zo kun je de besmetting verplaatsen van plant naar plant. Stel je dus spint vast op een plant? Zet deze in quarantaine indien mogelijk. Ga nooit van besmette planten naar niet besmette planten zonder je kleding te verwisselen of je gereedschap te ontsmetten.
- Spint ontstaat het snelst op tochtplekken. Planten die op de tocht staan krijgen sneller spint dan andere planten. Controleer daarom de planten die op de tocht staan als eerste op spint en voorkom op die manier uitbreiding.
- Spintmijten kunnen in het spinrag dat ze produceren gaan zitten en zich laten vervoeren door luchtbewegingen of luchtcirculatie. Ze kunnen zich ook al lopend verspreiden van plant naar plant via de webben die ze zelf gemaakt hebben.
- Bij een grote spintaantasting kunnen spintmijten zich op de grond laten vallen en vandaar zich verspreiden naar niet aangetaste planten.
- Sommige planten zijn gevoeliger voor spint dan andere planten. De gevoeligheid uit zich op verschillende vlakken. Dat wil zeggen dat spintmijten zich sneller ontwikkelen op spintgevoelige planten. Spintgevoelige planten zoals wietplanten of tropische planten kun je nooit spintvrij houden. Je moet dus preventief werken met kweekzakjes tegen spint om grote uitbraken te voorkomen.
- Spint overwintert. Heb je spint gehad en het niet onder controle gekregen? Dan mag je er zeker van zijn dat je het jaar erna weer spint krijgt. De bevruchte vrouwelijke spintmijten gaan namelijk, in officiële termen, in diapauze. In die toestand kunnen vrouwtjes van kasspint overwinteren. Dit kan in de grond, in potgrond, in kasconstructies of allerhande kieren zijn. Zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen en er weer planten aanwezig zijn, komen ze uit hun winterslaap tevoorschijn om zich te voeden en voort te planten. Overwinterende spint is dus vroeger paraat waardoor je in mei/juni al een zware aantasting kan hebben.
- Door terrasplanten binnen te zetten in de winter kun je spint binnen halen zonder dat je het beseft.
Hoe herken je spint?
De tekens van spint verschillen naargelang de zwaarte van de aantasting. Hierbij een opsomming beginnend van licht naar zwaar:
- Aan de onderkant zie je een kleine spintmijt traag voortbewegen.
- Meerdere spintmijten op een blad neem je waar als witte puntjes. Je ziet dat er iets op de onderkant van het blad zit.
- Er zijn wit-gele puntsgewijze verkleuring aan de bovenkant van het blad. Dit ontstaat doordat de spint aan de onderkant plantencellen leegzuigt om zich te voeden. Dit teken is niet altijd even zichtbaar aanwezig. Sommige kamerplanten, die harde bladeren hebben, vertonen niet altijd gele puntjes terwijl er toch veel spint kan zijn.
- Hier en daar vormt zich spinsel tussen de bladeren. Tussen het spinsel zie je de spintmijten kruipen.
- Het blad is bijna volledig vergeeld.
- Meerdere bladeren zijn verdroogd; er is sprake van totale bruinverkleuring. De bladeren lijken letterlijk verdroogd door de zon, maar het is van de spint.
- De plant wordt volledig ingepakt door spinsel.
- De plant sterft af.
Evolutie van spintaantasting op bonen
Niet alle tekens zijn altijd aanwezig bij alle soorten planten. Indien je twijfelt of je spint hebt, kijk dan met een vergrootglas aan de onderkant van de bladeren. Als je een spintmijt ziet kruipen, weet je het zeker.
Geel vlekjes aan de bovenkant van het blad kan ook wijzen op trips. Bij trips zie je echter zwarte puntjes op de verkleurde bleke vlekjes, dat zijn de uitwerpselen van trips.
Spint bestrijden
Spintmijt bestrijden kan het best op een biologische manier. Spint is namelijk tegen veel chemische producten resistent geworden. Dat wil zeggen dat het chemische product weinig tot geen dodend effect heeft op de aanwezige spint. Chemische producten waar de spint nog niet tegen bestand is, zijn enkel voor professionelen verkrijgbaar. Bij een natuurlijke bestrijding van spint worden de eieren, de jonge nimfen en de volwassen spintmijten opgegeten.
Het beste middel tegen spint is preventie
Spint preventief bestrijden is de beste keuze die je kunt maken. Spint voorkomen kan met verschillende maatregelen:
- Kies zoveel als mogelijk voor rassen en planten die minder spintgevoelig zijn.
- Zorg dat je planten sterk en weerbaar groeien. Dit kan je doen door niet teveel te bemesten. Gebruik daarbij geen chemische meststoffen of organische mest met hoge NPK waarden. Hierdoor worden je planten zwak en meer gevoelig voor ziekten en ongedierte. Overal (ook bij kamerplanten) kan je gebruik maken van wormenaarde. Deze zachte meststof heeft alle kwaliteiten die een bodem nodig heeft om de planten sterk te laten uitgroeien. Ook kun je jouw planten preventief versterken met Oenosan. Net als wormenaarde is dit een volledig natuurlijk product en sterk in zijn eenvoud.
- Zorg dat planten niet in de tocht staan. Dit kun je niet altijd vermijden, maar doorgaans wel bij kamerplanten.
- Vermijd hoge temperaturen en droge lucht. Bevochtig de planten regelmatig met een plantenspuit.
- Draag zorg voor een goede teelt hygiëne: verzorg aangetaste planten als laatste zodat je de spint niet overdraagt van plant naar plant.
- Werk bij spintgevoelige planten (bijvoorbeeld aubergine, komkommer en paprika) en kamerplanten (zoals de Monstera, Philodendron, Ficus, orchideeën, Schefflera, palmsoorten en Dracaena) preventief met Soni-mite. Dit zijn kweekzakjes tegen spint vooraleer de spint aanwezig is.
Wat te doen tegen spint
Als de spint toch is toegeslagen, dan is het belangrijk om er snel bij te zijn. Hoe vlugger je erbij bent, hoe sneller je de spint onder controle krijgt. Het omgekeerde geldt ook: hoe langer je wacht, hoe moeilijker de spint te bestrijden is.
Is je aantasting al zo ernstig dat er gele bladeren of webben zichtbaar zijn? Dan snoei je als beste oplossing direct die bladeren weg om de aantasting in te dammen en een groot deel spint te verwijderen. Gooi daarbij het plantenafval niet op de composthoop maar in de GFT-bak. Vervolgens kun je de spint biologisch bestrijden.
Natuurlijk bestrijden met knoflook-aftreksel of zeepoplossingen met spirit moeten veelvuldig worden toegepast om enig resultaat te boeken. Soms lijkt het in eerste instantie te helpen, maar uiteindelijk komt de spint toch weer de kop opsteken omdat de eieren niet worden afgedood met deze middeltjes.
Chemisch bestrijden is voor de hobbytuinder een probleem. Er zijn immers geen goede producten voorhanden. Bovendien worden spintmijten zeer snel resistent tegen chemische middelen. Dat wil zeggen dat ze niet afsterven na de bespuitingen
Uiteindelijk kom je toch uit bij de biologische bestrijding. Heb je al iets chemisch gebruikt? Contacteer ons dan om na te gaan hoe lang dit product ook giftig is voor de roofmijten. Als er nog giftige residuen aanwezig zijn en je zet roofmijten uit, dan kunnen deze mijten door het residue afsterven.
Spint bestrijden met roofmijten
Zodra spint aanwezig is, moet je ingrijpen. Doe je dit niet, dan wordt het steeds erger. Spint gaat niet vanzelf weg en je planten kunnen bij een grote aantasting ervan afsterven. Bij Biogroei kun je daarom verschillende roofmijten in variërende hoeveelheden kopen om spint biologisch te bestrijden. Deze beestjes tegen spint eten zowel de eitjes als de andere stadia van spint.
Neoseiulus Californicus of Forni-mite
Forni-mite bevat roofmijten die je zowel binnen als buiten kan gebruiken. Ze kunnen beter tegen wisselende temperaturen en lage luchtvochtigheid dan Phyto-mite. Bij afwezigheid van spint kunnen deze roofmijten ook een tijdje met een klein aantal overleven op stuifmeel.
‘Amblyseius Californicus’ is de roofmijt die als kweek in Soni-mite wordt aangeleverd. Soni-mite zijn kweekzakjes tegen spint om preventief te gebruiken op spintgevoelige planten.
Phytoseiulus persimilus of Phyto-mite
Phyto-mite bevat roofmijten die uitsluitend spintmijten eten. Deze roofmijt wordt vaak ingezet als er een grote aantasting is die snel ingedamd moet worden. Phyto-mite wordt hoofdzakelijk binnen gebruikt, bijvoorbeeld in kassen of binnenshuis. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe beter deze roofmijt werkt.
Spintbestrijdingspakket
Dit pakket bestaat uit een combinatie van 500 roofmijten Forni-mite en 500 roofmijten Phyto-mite om de voordelen van beide roofmijten te combineren.
Amblyseius andersoni
De roofmijt Andersoni is van nature aanwezig in boomgaarden en boomkwekerij planten. Deze roofmijt kan zowel in de fruitteelt als in de sierteelt gebruikt worden. Het is namelijk de ideale roofmijt om buiten te gebruiken. Naast spint en fruitspintmijt voeden de Andersoni mijten zich ook met roestmijten, galmijten en tripslarven. Deze roofmijt is zowel in een strooikoker als in kweekzakjes beschikbaar.
Spint op appelboom bestrijden
Spint die voorkomt op appelbomen kan evenzeer peren, pruimen, kers en bessen aantasten. Meestal gaat het om de fruitspintmijt ‘Panonychus ulmi’, maar ook ‘Tetranychus urticae’ (de gewone spintmijt) kan voorkomen. Door het leegzuigen van de plantencellen krijgen de bladeren van de fruitboom een vale bruine kleur. Fruitspintmijt overwintert als winterei op de fruitboom en kent 4 tot 6 generaties tussen mei en eind september.
In boomgaarden waar niet chemisch gespoten wordt, zorgt de roofmijt ‘Typhlodromus pyri’ van nature voor een evenwicht. Deze roofmijt kan de fruitspintmijt onder controle houden. In nieuwe aanplantingen is dit roofdier echter nog niet aanwezig. In geval van aantasting door fruitspint kun je Andersoni-breeding-system of Chrysopa uitzetten.
Spint in buitenplanten bestrijden
Spint op sierplanten komt tegenwoordig meer en meer voor. Meestal gaat het om de bonenspintmijt ‘Tetranychus urticae’ (ook kasspint genoemd) die dankzij ons warmer klimaat buiten zich goed kan ontwikkelen. Daarnaast kunnen ook andere spintmijten op buitenplanten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de Ligustermijt of de sparrenspintmijt. In beide gevallen kun je het beste met de roofmijt Californicus werken.
Spint op kamerplanten bestrijden
Vele kamerplanten zijn gevoelig voor spint. Voorbeelden hiervan zijn de Monstera, Philodendron, Ficus, orchideeën, Schefflera, palmsoorten, Draceaena en Hedera. Door de zuigschade van spintmijten ontstaan gele vlekjes/puntjes op de bladeren en webjes tussen de bladeren. Eenmaal de bladeren schade hebben opgelopen, is de sierwaarde van de plant om zeep.
Heb je spint gevoelige kamerplanten in huis? Dan kan je het beste preventief werken met Soni-mite. Dit zijn kweekzakjes tegen spint die uitgezet moeten worden vooraleer spint aanwezig is. Op die manier vermijd je namelijk zeer gemakkelijk de schade.
Spint bij rozen bestrijden
Ook bij rozen kan spint voorkomen. Door het zuigen van de spintmijten ontstaan eerst lichtgroene en later witachtige vlekjes op de bladeren van de rozen. In de oksels van de planten komt spinrag als de plaag zich uitbreidt. Het bestrijden van spint op rozen kan met Forni-mite. Let op dat je voorhand geen chemische middelen gebruikt hebt. Dit kan namelijk residue geven dat dodelijk is voor de roofmijten waardoor zij niet hun werk goed kunnen doen.
Spint op hortensia bestrijden
Spintmijten die hortensia’s aanvallen zorgen voor gelige puntjes op het blad van de plant. Controleer dan of je spintmijt ziet kruipen. Na verloop van tijd vormt zich spinrag tussen de bladeren. De spintaantasting is dan al flink toegenomen. Knip de meest aangetaste bladeren weg en zet Forni-mite roofmijten uit.
Hortensia’s kunnen ook belaagd worden door trips. Die veroorzaken in eerste instantie een gelijkaardig ziektebeeld.
Spint bij buxus bestrijden
Buxus is gevoelig voor zowel buxusspint als buxustopmijt. De gewone spint kun je bestrijden met Forni-mite en de buxustopmijt pak je aan met Andersoni-system. Je herkent de verschillen tussen de twee door de schade die ontstaat. Buxustopmijt geeft namelijk een totaal ander schadebeeld dan bonenspintmijt. Buxustopmijt is een voor het oog onzichtbare mijt die zich achter schutbladeren van de knop bevindt. Ze zorgen vervolgens voor misvormde, gelige scheuten.
Spint bij olijfbomen bestrijden
Net als alle terrasplanten uit zuid Europa zijn olijfbomen gevoelig aan spint. Samen met de warme zomers krijgen we buiten meer en meer spintaantastingen bij deze bomen. Dit zorgt voor geelbruine puntsgewijze verkleuringen op het blad aan de bovenkant. Spint kan je op olijfbomen bestrijden met Forni-mite.
Let op: vvaak zit er wolluis op olijfbomen. Dit zijn witte pluizige toefjes op de takken tussen de bladeren. Dit wordt soms gezien als spint, maar het is een totaal andere plaag. Indien je wolluis hebt, dan kun je natuurlijk bestrijden met larven van Chrysopa. De Chrysopa larven eten trouwens ook spint.
Spint in beukenhaag bestrijden
Zowel een beukenhaag als haagbeuk kan getroffen worden door spint. De schadebeelden zijn gelijklopend: dof blad met geel-witachtige vlekjes, webjes, verdroging van het blad en vroegtijdige bladval. Spint op beukenhaag en haagbeuk kun je biologisch bestrijden met Chysopalarven. Deze veelvraten eten niet alleen spint maar ook de veel voorkomende wollige beukenbladluis. Twee vliegen in één klap dus!
Spint in komkommerplant bestrijden
Komkommerplanten zijn samen met aubergine en meloenplanten als het kasgroenten betreft het meest gevoelig voor spint. Paprika’s kunnen ook spint krijgen, tomaten zijn veel minder gevoelig.
Spint zorgt door het leegzuigen van plantencellen onderaan de bladeren voor geelachtige, witte puntjes aan de bovenkant van het blad. Nadien vormen zich webben tussen de bladeren waarin je de spintmijten ziet rondkruipen. In dit laatste geval is het een zware aantasting en moeten alle aangetaste bladeren weggeknipt worden.
Gezien deze groenten overgevoelig zijn voor spint, kun je preventief werken met Soni-mite, kweekzakjes tegen spint. Hierdoor houd je de spint onder controle en vermijd je een plaag. Je hangt de kweekzakjes op zodra de planten 40 cm groot zijn.
Indien je spint hebt, kies dan voor Phyto-mite of Forni-mite in een strooikoker waarbij je de inhoud in hoopjes verstrooid over de bladeren.
Roofmijt tegen spint kopen
Bij Biogroei kun je spintroofmijt bestellen online en bij jou thuis laten bezorgen. We hebben het volledige aanbod spintroofmijten ter beschikking. Naast de californische roofmijt tegen spint Neoseiulus californicus (Forni-mite), hebben we bijvoorbeeld ook de Phytoseiulus persimilis (Phyto-mite) en Amblyseius andersoni in verschillende hoeveelheden leverbaar.
Daarnaast kun je bij ons ook twee preventieve systemen roofmijt tegen spint kopen. Het gaat dan om Soni-mite, Amblyseius-breeding-system en Andersoni-breeding-system. Amblyseius-breeding-system bestrijdt zowel spint als tripslarven.
Lieveheersbeestjes tegen spint
Net als onze inheemse gaasvlieg, Chrysopa, eten lieveheersbeestjes en hun larven ook spint. Vooral als de aantasting ernstig is, kun je de voorkeur geven aan deze bestrijders, omdat ze goedkoper zijn dan de roofmijten en veel kunnen eten. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn inheems en kunnen dus gemakkelijk tegen wisselende temperaturen en lage luchtvochtigheid.
Het grote nadeel bij het uitzetten van lieveheersbeestjes is dat ze kunnen wegvliegen. Volwassen lieveheersbeestjes blijven meestal maar enkele dagen op de planten waar je ze uitzet - en zelfs dat kan niet gegarandeerd worden. Ze zijn dus weg vooraleer de spintplaag onder controle is. Meestal hebben ze wel eitjes afgelegd en ontwikkelen er zich nadien larven die ook spint eten.
Bij Biogroei kan je het tweestippelig lieveheersbeestje Adalia kopen, larven van Adalia en larven van Chrysopa.
Spint chemisch bestrijden
Er bestaan vele chemische middelen om spint te bestrijden. Wij verkopen deze echter niet om verschillende redenen:
- de meeste producten die voor de hobbyist verkrijgbaar zijn, werken slechts op de volwassen insecten en niet op de eitjes waardoor je steeds moet blijven spuiten.
- spint is al zodanig veel bespoten dat ze resistent is geworden tegen veel producten. Ingeval van resistentie doodt het de spint nog maar weinig af.
- Chemische producten zijn slecht voor je gezondheid en het milieu en er zijn biologische alternatieven.
- Als je chemische of schadelijke natuurlijke producten zoals neemolie buiten gebruikt, worden de aanwezige nuttige insecten die van nature komen helpen, afgedood. Met deze middelen breng je dus veel schade toe aan de biodiversiteit. Je helpt jezelf ook niet vooruit want je moet weerom blijven spuiten omdat je geen natuurlijke helpers meer hebt.
Kijk steeds naar de actieve stof van het product!
Als je een chemisch of natuurlijk middel tegen spint wilt kopen, kijk dan naar de actieve stof die op de verpakking vermeld staan. In de hype van milieuvriendelijk- en duurzaamheid verkoopt iedereen opeens duurzame, onschadelijke producten. Wat opvalt is dat online de actieve stof vaak niet vermeld wordt en men enkel een algemene omschrijving geeft die verwijst naar de milieuvriendelijkheid van het product. Hiermee weet je onvoldoende wat je koopt. Wees dus kritisch, want soms denk je een biologisch of natuurlijk product te kopen terwijl achteraf blijkt dat dit toch schadelijk is voor nuttige insecten waardoor je jezelf klem zet. Wil je meer lezen over de schadelijkheid van chemische middelen in combinatie met nuttige insecten, lees dan zeker deze blog.