Heb je last van bloedmijten in je kippenhok of in je volière? Bloedmijten of bloedluizen zijn er altijd, ze zijn inherent aan gevogelte. Maar de laatste jaren zijn ze dankzij de hete zomers, zodanig explosief gegroeid dat ze vaak een ware plaag vormen in de kippenhokken. Grijp vroeg in het voorjaar preventief in om plagen te voorkomen!
Net als kippen kunnen reptielen ook last krijgen van bloedmijten. Denk maar aan slangen, baardagamen, varanen, leguanen en hagedissen. Een bloedmijt kan gemakkelijk een half jaar overleven in een terrarium. Door de warmte kan de populatie bloedmijten zeer snel toenemen.
Wat is Chickenheppie?
Chickenheppie is een koker, gevuld met vochtig turfachtig materiaal waarin zich roofmijten Stratiolaelaps scimitus bevinden.
Ze zijn beige van kleur en maar 1 mm groot. Deze natuurlijke vijand gaat actief op zoek naar bloedmijten (bloedluizen), kippenmijten en zwarte luizen in dierenverblijven van gevogelte en knaagdieren om deze vervolgens leeg te zuigen. Gemiddeld eet een roofmijt 5 bloedmijten per dag.
De roofmijt is actief vanaf 12°C. De ideale temperatuur ligt tussen 15°C en 28 °C. De roofmijten overleven geen perioden van vorst. Ook bij hoge temperaturen tijdens een hittegolf werken de roofmijten niet.
Voordelen van Chickenheppie
- 100 % natuurlijk en biologisch product.
- Chickenheppie veroorzaakt geen last bij mensen of dieren.
- Jaagt de bloedmijten uit de de kieren waar je met andere middelen niet aan kan.
- Het product is het hele jaar beschikbaar.
- Kan zowel preventief als curatief gebruikt worden.
Hoe Chickenheppie gebruiken?
- Verdeel de koker door deze in kleine hoopjes uit te strooien in het dierenverblijf en in de nest. Strooi de hoopjes aan de zijkanten van het dierenverblijf.
- Geen roofmijten op de dieren strooien. Bloedmijten zitten alleen 's nachts op de dieren en gaan zich overdag in de kieren van het hok verschuilen.
- Het is normaal dat je de dagen na het inzetten van Chickenheppie meer bloedmijten ziet. De roofmijten jagen de bloedmijten immers uit de kieren van het hok.
- Regelmatig de dierenverblijven bevochtigen helpt om de kweek van roofmijten goed te laten ontwikkelen. Dit kan je gemakkelijk doen met een plantenvernevelaar.
- Na 2 tot 3 weken moet je een verbetering waarnemen. Indien dit niet het geval is, betekent dit dat de bloedluizen in te grote aantallen aanwezig waren in verhouding tot de roofmijten die je hebt uitgezet. Herhaling van de toepassing is dan aangewezen.
Wanneer Chickenheppie gebruiken?
- Het beste moment om met Chickenheppie te starten is op het moment dat de bloedmijten uit hun overwintering komen en de -voor de winter- afgelegde eitjes uitkomen. Dit gebeurt vanaf 12 °C. Je ziet de bloedmijten nog niet maar ze zijn er wel. Door op dit moment roofmijten uit te zetten, kun je de bloedmijten in de kiem smoren.
- Werk je niet preventief, houd de bloedluispopulatie dan goed in het oog en gebruik een bloedmijtenval. Zo vlug je bloedmijten waarneemt, moet je Chickenheppie curatief uitzetten. Dus niet meer werken met de kleine tubes van 500 roofmijten maar effectief kiezen voor een koker van 10 m2 of 25 m2, naargelang de grootte van je hok.
Hoeveel Chickenheppie heb ik nodig?
Wij hebben vier hoeveelheden: 500 roofmijten, 10.000 roofmijten, 25.000 roofmijten en 125.000 roofmijten.
Preventief
500 roofmijten worden enkel preventief gebruikt! In het voorjaar om de twee weken enkele tubes van 500 roofmijten uitzetten, is een goed regime in kippenhokken kleiner dan 10 m2 (alle wanden, plafond en vloer meegerekend). Wil je niet zo vaak roofmijten uitzetten, kies dan voor een vroegtijdige uitzetting van Chickenheppie 10 m2. Ook in dierenverblijven groter dan 10 m2, gebruik je direct kokers van 10 m2 als preventieve behandeling.
Heb je al bloedmijten?
In dat geval moet je curatief optreden. Gebruik de kokers van 10 m2, 25 m2 of 125m2 naargelang de oppervlakte van je dierenhok.
Pas op: Je moet alle zijwanden en het plafond mee tellen als te behandelen oppervlakte want overal zitten bloedmijten. De verpakking van 10m² dient dus voor een hok met een grondoppervlakte van ongeveer 1 tot 2m2 afhankelijk van de hoogte van je zijwanden.
Heb je een bloedmijten plaag?
In dat geval combineer je best de verschillende middelen. Begin met je hok in te pappen met diatomeënaarde en hang een bloedmijtenval. Na verschillende behandelingen met diatomeeënaarde maak je je hok proper. Daarna zet je een dubbele dosering van Chickenheppie uit. Na twee weken herhaal je met een normale dosis Chickenheppie in verhouding tot je hok.
Kan ik roofmijten tegen bloedluis bewaren?
ChickenHeppie zijn levende roofmijten die je zo snel als mogelijk na ontvangst moet uitzetten in het dierenverblijf. Het materiaal kan enkele dagen bewaard worden in een vochtige ruimte bij 12 tot 15°C (kelder). Daar het materiaal echter zeer snel kan uitdrogen moeten de kartonnen kokers vochtig blijven. Rol ze daarom in een vochtige handdoek. Leg de koker nooit in de koelkast, dat is te koud!
Spuiten in combinatie met roofmijten tegen bloedluis?
Gebruik geen chemische stoffen in combinatie met roofmijten! Heb je vooraf toch al iets chemisch gebruikt, contacteer ons dan om mogelijks te achterhalen hoe lang het product schadelijk is voor de roofmijten.
Diatomeënaarde en gelijkaardige producten op basis van silica kan vooraf gebruikt worden maar niet gelijktijdig met roofmijten.
Nog vragen?
Zit je met je handen in je haren en weet je geen raad om je bloedmijtenprobleem aan te pakken? Contacteer ons dan. We zijn al 30 jaar actief in de biologische bestrijding en hebben veel ervaring met particulier gebruik.