Zie je gele puntjes op de bladeren van je planten of misschien vale vlekjes? Kijk dan eens goed aan de onderkant van de bladeren. Heel waarschijnlijk zie je daar kleine spintmijten kruipen. Deze zijn maar 0.5 mm groot en meestal beige van kleur met twee donkere vlekken aan de zijkant van het lichaam. Heb je last van spintmijten? Dan moet je zeker ingrijpen want op termijn vergelen de bladeren volledig, ontstaan er webjes tussen de bladeren en gaat de plant dood.
De meest voorkomende spintmijt is kasspint. Om je van kasspint te verlossen, zijn er verschillende roofmijten. Phyto-mite is de meest gebruikte roofmijt, ze eet ook uitsluitend kasspint.
Phyto-mite: Roofmijt tegen spint
Phyto-mite bevat roofmijten van het type Phytoseiulus Persimilis. Deze spintroofmijt is ongeveer even groot als een kasspintmijt. Ze is rood van kleur en kruipt veel sneller dan spintmijt.
Phyto-mite is de beste roofmijt om een grotere spintplaag in te dijken omdat ze uitsluitend spintmijten eet. Om een idee te geven: dagelijks eet een volwassen Phyto-mite een 20 tal eitjes of een 5 tal volwassen spintmijten. De roofmijten zoeken dus actief naar hun prooien en zuigen deze leeg. Dit kan je zien aan de lege insectenhuidjes die achter blijven aan de onderkant van de bladeren.
Wanneer Phyto-mite spintroofmijten gebruiken?
- Gebruik Phyto-mite bij een beginnende spintaantasting, niet preventief.
- Voor gebruik binnenshuis of in de kas.
- Kan kasspint op kamerplanten bestrijden.
- Kan kasspint op groenten zoals aubergines, komkommers, paprika, bonen en meloen bestrijden. Phyto-mite zit niet graag op tomaten. Gebruik hiervoor Forni-mite.
- Kan kasspint bij aardbeien, druiven en fruitbomen in een kas bestrijden, denk aan nectarines, perziken, abrikozen en kiwi’s.
- De ideale temperatuur voor Phyto-mite ligt tussen 22°C en 28 °C. Boven de 30°C werken Phytoseiulus roofmijten veel slechter en boven de 35°C werken ze niet meer. Kies bij hoge temperaturen voor Forni-mite.
- ’s Nachts moet het minimum 6 °C blijven.
- Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe beter voor deze roofmijt. Indien je geen luchtbevochtiger hebt, regelmatig de kamerplanten benevelen met een plantvernevelaar. In een kas kan je elke ochtend de grond nat spuiten om de luchtvochtigheid op peil te houden.
Hoe Phyto-mite roofmijten gebruiken?
Phyto-mite wordt geleverd in een strooikoker. De roofmijten als volgt inzetten:
- Strooi de roofmijten in de spinthaarden en twee meter voor en achter de haarden.
- Strooi ze rechtstreeks op de bladeren of werk met bio-boxen of koffiefilterzakjes die je aan de planten hangt.
- Hang de bio-boxen goed verspreid op en verdeel nadien de roofmijten over de bio-boxen.
- Herhaal na twee weken indien nodig.
Combineren met een andere roofmijt?
Phyto-mite kan goed gecombineerd worden met Forni-mite, vandaar dat we deze in een duo-pakket aanbieden.
Phyto-mite leeft uitsluitend van kasspint, dit is een voordeel ingeval er veel spint is. Forni-mite eet behalve kasspint ook andere spintmijten (fruitspinmijt, aardbeimijt…), trips en stuifmeel. Daardoor kan Forni-mite langer overleven op de planten dan Phyto-mite.
Forni-mite is minder gevoelig aan warme en droge omgevingen. Ze kunnen beter dan Phyto-mite tegen wisselende temperaturen en lage luchtvochtigheid.
Conclusie: Heb je veel spint, al dan niet met webjes, zet dan zeker Phyto-mite uit. Eventueel combineer je met Forni-mite als de luchtvochtigheid en temperatuur in jouw ruimte niet ideaal zijn voor Phyto-mite.
Hoeveel roofmijten heb ik nodig?
Dit is voornamelijk afhankelijk van je aantasting. Je moet als het ware zorgen dat het leger aanvallers voldoende groot is om de spint de baas te kunnen. Uitzettingen kunnen gaan van 50 tot 250 roofmijten per m2. Hoe sneller je ingrijpt, hoe minder roofmijten je nodig hebt.
Spint op kamerplanten
Heb je enkele kleine kamerplanten die licht aangetast zijn, dan volstaat meestal een tube van 500 roofmijten. Heb je enkele grote kamerplanten die zwaar zijn aangetast, ga je gemakkelijk 2000 roofmijten of soms nog meer nodig hebben.
Spint op groenten
Hieronder vind je een indicatie om uit te zetten, gebaseerd op planten van max. 60cm hoogte. Hierbij denken we dan aan paprika’s, aubergines, aardbeien enz. Bij een gewas van 180 cm (bijvoorbeeld komkommer of meloenen) alle hoeveelheden van roofmijten verdrievoudigen!
- Lichte spintaantasting toont weinig bladaantasting en geen webben: 30-50 roofmijten/m².
- Matige spintaantasting toont meerdere bladeren met gele puntjes of vlekken: 50-100 roofmijten/m².
- Zware spintaantasting toont webben en vele gele bladeren: Knip de ergst aangetaste bladeren uit je gewas en zet tot 250 roofmijten/m² uit.
Spint in fruitbomen of druiven
De hoeveelheid bij druiven is gelijkaardig als hierboven beschreven. Je telt het aantal m2 bladoppervlak en vermenigvuldigt dit met het aantal roofmijten in verhouding tot de aantasting.
Ook bij fruitbomen zoals perziken, kiwi enz. schat je het aantal m2 bladoppervlak en vermenigvuldig je dit met het aantal roofmijten in verhouding tot de aantasting.
Tip: Na twee weken moet je een duidelijke verbetering zien. Indien dit niet het geval is, opnieuw roofmijten inzetten
Kweken roofmijten vanzelf verder?
De luchtvochtigheid speelt een grote rol in de voortplanting van de roofmijten. Er is namelijk 80% luchtvochtigheid nodig om de afgelegde eitjes van Phytoseiulus te laten uitkomen. Bij lagere luchtvochtigheid verdrogen ze en is er dus geen voortplanting.
In principe moet je niet rekenen op nakomelingen in het kader van de spintbestrijding. Juist daarom adviseren we de hoeveelheid uit te zetten die nodig is om de spintaantasting met de gekochte generatie op te lossen.
Kan ik roofmijten bewaren?
Roofmijten zijn levende insecten die zich samen met draagstof in een koker bevinden. Het beste is om de roofmijten de dag van ontvangst uit te zetten. Je kan ze tot ’s avonds bewaren in de geleverde verpakking. We leveren dagvers product dat dagelijks wordt verzonden. Hiermee kunnen we je altijd een optimale kwaliteit garanderen.
Moest je de roofmijten toch moet bewaren, leg ze dan maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bij 6° en 8°C.
Let op: de meeste koelkasten koelen veel kouder! Altijd de kokers horizontaal bewaren.
Spuiten in combinatie met roofmijten?
Chemische of natuurlijke middelen spuiten tegen spint doe je best niet in combinatie met roofmijten. Heb je vooraf gespoten, neem dan met ons contact op. We kunnen nagaan of het spuitmiddel schadelijk is voor de roofmijten en hoe lang je moet wachten om ze alsnog uit te zetten.
Nog vragen?
Wij hebben reeds 30 jaar ervaring in de biologische bestrijdingssector. We hebben ook zeer veel ervaring met particulier gebruik. Daarom kan je ons altijd contacteren, mocht je nog vragen hebben. We geven je graag een persoonlijk advies indien je dit nodig hebt.